Jovana Ladjevic


Večeras u 20:00 u CLU “Guarnerius”

⊆ October 26th, 2013 by admin | ˜ Comments Off

Jovana Lađević, klarinet, za klavirom Miona Barbul

 

Za više informacija: http://www.guarnerius.rs/ser/programi/pojedinacno.php?ID=656


Otkriven identitet “Elize”

⊆ March 8th, 2012 by admin | ˜ No Comments »

ElizaIzvor: Sve vesti

Otkriven identitet dame kojoj je nemački kompozitor i pijanista Ludvig Van Betoven posvetio svoju najpoznatiju kompoziciju.

Nakon 200 godina od nastanka čuvene kompozicije za klavir “Za Elizu” Ludviga van Betovena jedan naučnik je u arhivi katedrale Svetog Stefana otkrio za koga je muzički genije komponovao ovaj klavirski komad u “e molu”.

Betoven je ovaj komad posvetio izvesnoj Elizabet Rekel, supruzi njegovog najvećeg konkurenta. Muzičko delo “Za Elizu” jedan je od najvećih hitova klasične muzike.

Od 1810. godine, istoričari i eksperti su bez uspeha istraživali na koga je genijalni muzičar Ludvig Van Betoven (1770-1827) mislio kada je pisao za izvesnu “Elizu”.

Zagonetka stara 200 godina rešena je u Beču.

Nemački istraživač Martin Kopić došao je do ovog senzacionalnog saznanja u arhivi katedrale Svetog Stefana, jednom od znamenja austrijske prestonice.

Kopić je došao do podataka da je ovo delo Betoven posvetio sopranu i operskoj pevačici Elizabet Rekel (1793-1883).

Prema njegovim saznanjima, Betoven je često flertovao sa mlađom sestrom svog prijatelja. Ali, ovaj neobični dokaz ljubavi nije ničemu doprinio, jer se Elizabet udala za Betovenovog ljutog rivala Johana Nepomuka Humela.

Nakon smrti čuvenog kompozitora, Elizabet je sačuvala Betovenove pramenove kose i pero za pisanje kao uspomenu.


Nove Mocartove kompozicije

⊆ January 27th, 2012 by admin | ˜ No Comments »

Izvor: Sve vesti

Međunarodna fondacija „Mocarteum“ u Beču saopštila je ovih dana da su otkrivene dve dosad nepoznate kompozicije čuvenog austrijskog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta (1756-1791).

Specijalisti fondacije, čije je sedište u Salcburgu, rodnom gradu muzičkog genija, uvereni su da je obe pronađene kompozicije za klavir napisao upravo ovaj kompozitor i dirigent.

Detalji ovog neprocenjivog otkrića kako prenose svetske agencije biće obelodanjeni 2. avgusta.

Rođen u Salcburgu 1756. godine, a preminuo u Beču 1791, Mocart, koga i danas smatraju jednim od najpopularnijih kompozitora klasične muzike, je već u najranijem detinjstvu ispoljavao neobičnu muzičku obdarenost svirajući na klaviru, a počeo je da komponuje već u petoj godini.
Njegov opus, stvoren za 35 godina, obuhvata više od 600 dela, od kojih su najznačajnija „Mala noćna muzika“, „Turski marš„, „Don Đovani“, „Čarobna frula“ i „Rekvijem“, koji je ostao nedovršen.


Objavljen spisak polufinalista Konkursa Nevernih beba za najbolju autorsku pesmu

⊆ June 3rd, 2009 by admin | ˜ No Comments »

bebebebe2

Od 198 pesama ( 99 izvodjaca) koliko se prijavilo na Konkurs koji su Neverne bebe raspisale na svom oficijalnom fan sajtu www.neverne-bebe.com sa zeljom da pomognu na putu afirmacije mladih muzicara, nakon dve selekcije izdvojeno je 19 pesama.
Izabranih 19 pesama ostaje u konkurenciji za plasman u finalni deo (5 najboljih) od kojih ce prvoplasirana pesma po izboru clanova Nevernih beba predvodjenih Milanom Djurdjevicem dobiti priliku da je sasvim besplatno studijski snimi a vicesampionski bend ce se pojaviti kao predgrupa Nevernim bebama na nekom od vecih koncerata u buducnosti. Dva prijavljena benda sa Konkursa (“Uncle Sam Decided” iz Sarajeva i “Venus” iz Mostara) vec su kao predgrupe nastupali na koncertu Nevernih beba u Sarajevu.

Laksi put do ostvarenja muzickih snova i realizacije svojih ideja uz pomoc Nevernih beba i prolaz do finala traze sledeci izvodjaci:
Davor Matosevic – “The truth” (Tuzla), Izmedju – “Tavita” (Surdulica), Simptomi – “Vezi se” (Nis), Aura – “Nemir” (Novi Sad), Orion – “Jesenje ulice” (Split), Jordan Manov – “Ljubov ili son” (Kocan), Mimikrija -”Odlazim” (Kragujevac), Teatar Bizar – “Otrgni se” (Valjevo), B Dust – “Offline” (Leskovac), Big Brothers Band – “Nemoj biti tu” (Tuzla), Burning Circle – “Kindred spirits” (Ruma), Velicko Mimovic – “Kad god me pozoves” (Beograd), Marko Arsenijevic – “Nevera” (Valjevo), Dudlashi – “Ako zelis raj” (Makarska), Chakra Crew – “Bori se” (Slovenske Konjice), Under – “Mindshifted” (Leskovac), Miyatta – “Veruvam vo sebe” (Skopje), Super Confusion – “Loodnica” (Kikinda), Gnijev Andjela – “Snijegovi” Bratunac.

Najbolja pesma po glasovima clanova foruma je “Vezi se”, niskog benda “Simptomi”.

Sve pesme mogu se preslusati na www.neverne-bebe.com.


Dan naše škole

⊆ May 27th, 2009 by admin | ˜ No Comments »

Dan muzičke škole Josip Slavenski – Beograd, preuzeto sa sajta škole

16.maj 2009  – U noći muzeja, obeležili smo Dan škole koncertom u zadužbini Ilije Kolarca, koncertom koji je posvećen deci sa Kosova, u saradnji sa asocijacijom “Mozaik” (poslovno udruženje mladih Srba u Francuskoj). Kompletna galerija slika

vrticrasa1rananikolajovanahor4


Connie Talbot

⊆ April 20th, 2009 by admin | ˜ No Comments »


Ante Grgin

⊆ April 3rd, 2009 by admin | ˜ No Comments »

180px-ante_grginDiplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi klarineta, čuvenog profesora Bruna Bruna. Još kao student postiže zapažene rezultate na uglednim internacionalnim konkursima u Ženevi, Minhenu i Pragu, kao i na Međunarodnom takmičenju Jeunesses Musicales u Beogradu 1970, gde osvaja drugu nagradu.
Gotovo tri i po decenije Ante Grgin daluje u našoj muzičkoj javnosti kao istaknuti koncertant, kamerni muzičar, solista i prvi klarinet Beogradske filharmonije od 1975. godine do danas. Nastupao je sa mnogobrojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Švajcarska, Francuska, Italija, Mađarska, Čehoslovačka, Rusija, Belorusija, Kina) a kao solista i kamerni muzičar svirao na festivalima BEMUS, Mokranjčevi dani, Mermer i zvuci … Član je “Ansambla za novu muziku”.
Uporedo s ovim delatnostima predstavlja se kao i stvaralac, iskazujući se kao kompozitor u delima posvećenim klaviru, violini, violi, flauti, klarinetu, oboi, fagotu, trubi, horni… U njegovim delima preovlađuje sklonost prema slobodnoj formi, stilskim obrascima simfoniziranog džeza, evergin harmonijama, folklornoj ritmici balkanskog tla i naglašena melodioznost kao sastavni deo prirode instrumenata kome se u potpunosti posvetio. Među brojnim izvođačima njegovih kompozicija nalaze se i umetnici svetske reputacije, kao što su Irena Grafenauer i Mate Bekavac.
Bavi se pedagoškim radom kao redovan profesor klarineta na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju, Nagrada Dositej Obradović, Spomen plaketa grada Beograda, Zlatna medalja Beogradske filharmonije povodom 75. godina rada ove institucije, Srebrna medalja Univerziteta umetnosti, kao i nagrada UMUS-a.

>Preuzeto iz biltena 6. međunarodnog takmičenja “Davorin Jenko


Neverne bebe u Boru

⊆ March 26th, 2009 by admin | ˜ No Comments »

Preuzeto Bor grad RADIO

bebe1Kao što se već zna, redakcija Bor grad INFO je ostvarila uspešnu saradnju sa “Nevernim bebama”. Posle objavljivanja Konkursa za najbolju autorsku pesmu a koji je, da podsetimo, otvoren do 15. aprila ove godine, zahvaljujući Milici, usledio je i intrevju, gde je na pitanje redakcije Bor grad INFO odgovarao Vladan Đurđević. Šlag na tortu je zajednički projekat, u kome su učestvovali prvenstveno Bor grad INFO, Milica i Marijana, odnosno emisija koja je bila na programu Bor grad radija u nedelju, 22.03.2009. U tih 70 minuta ste mogli da uživate u muzici “Nevernih beba” i da čujete, kako detalje iz biografije benda i članova benda, tako i detalje vezane za konkurs. A jagoda na ovom šlagu je dugo najavljivan koncert Nevernih beba u Boru u bioskopu Zvezda. Pored uživanja u svim hitovima ovog benda, uživali smo i na jedan drugi način…

bebe2Ipak je sve ovo bilo više od profesionalizma. Koncert odradjen – onako u stilu vrhunskih muzičara, što Bebe i jesu. Ekipa našeg radija još uvek sumira utiske i svi su složni da je onaj odnos sa publikom, koja je ipak imala mali problem da nadjača sve one zvučne kutije , ipak vrhunac svega. Bilo je divno gledati mlade generacije kojima su upravo Bebe dočarale svet dobre i prave muzike, koji smo mi stariji, nekada mogli da slušamo mnogo češće. Još lepše je bilo gledati sav ovaj prizor. Autor ovog teksta mora da prizna da je bio više nego oduševljen.

bebe3Nakon koncerta smo se i sami uvereli da Bebe ne rade samo na sceni. Istina je da se oni i druže sa svojom publikom, prijateljima, fanovima … Mi kao predstavnici medija smo dobili sve potrebne informacije kako bi preneli čitavoj javnosti i utiske druge strane.I ovom prelikom želimo da još jednom zahvalimo Bebama na divnoj večeri i da ih pozdravimo, a poseban pozdrav upućujemo legendi – čika Ganetu.

bebe4Dakle, hvala prvo Milici, i naravno Marijani za ovo divno druženje. Divni ljudi …. kao i što piše u opisu video materijala koji smo napravili … POGLEDAJTE VIDEO u kome je nekoliko pesama i dva zanimljiva intervjua.


“Neverne bebe” u Boru from Bor grad INFO on Vimeo.


Konkurs se produžava

⊆ March 19th, 2009 by admin | ˜ No Comments »

bebeZbog velikog interesovanja neafirmisanih muzičara bend Neverne bebe i uredništvo sajta www.neverne-bebe.com doneli su odluku o produženju roka za prijavljivanje na Konkurs za najbolju autorsku pesmu.

Na mejl za prijavu tvojasansa@neverne-bebe.com svakodnevno su pristizale i pristižu molbe zainteresovanih da se rok za prijavu produži. U zelji da se što većem broju potencijalnih učesnika izađe u susret, odlučeno je da se rok za prijavu sa 01. kako je prvenstveno bilo planirano prolongira na 15. april tekuće godine.

Od  21.januara kada je Konkurs raspisan do sada se zvanično prijavilo ukupno 60 bendova i samostalnih izvođača sa prostora bivse YU – pored muzičara iz Srbije pristiglo je i 13 prijava iz Hrvatske, po 4 iz BiH i Makedonije i 1 iz Slovenije, različitih pravaca i muzičke orjentacije.

Govoreći o opravdanosti i ciljevima ove akcije frontmen Nevernih beba Milan Djurdjević je gostujući na beogradskoj muzičkoj televiziji “Metropolis” izmedju ostalog najavio i proširenje priče – ukoliko pristigne više zanimljivih snimaka sa potencijalom i kvalitetnom idejom, u studiju Nevernih beba biće besplatno snimljeno i više od jedne pesme, kako je u startu bilo najavljeno. Akcija bi, po njegovim rečima, mogla da rezultira i stvaranjem jedne sasvim nove mlade scene a neafirmisani izvodjači dobijaju priliku da lakše dodju i do medija i do publike što sa profesionalno snimljenom pesmom što sa sansom da se na nekom od koncerata NB u budućnosti pojave kao predgrupa.

U svemu ostalom osim u promenjenom krajnjem datumu za prijavu (15.04.2009. god.) stroge propozicije Konkursa ostaju iste a kako i dalje pristižu nekompletne prijave još jednom sve upućujemo na zvanični sajt Nevernih beba www.neverne-bebe.com i na forum gde se mogu preslušati sve do sada pristigle pesme kao i diskutovati o istim.


Neverne bebe za Bor grad INFO

⊆ March 5th, 2009 by admin | ˜ No Comments »

Preuzeto Bor grad INFO – Zahvaljujući velikom prijatelju naše redakcije, Milici Milkić, uspeli smo da dobijemo intervju od ovog više nego kvalitetnog benda. Na naša pitanja odgovara Vladan Đurđević – Vlajko, koji u ”Nevernim bebama” ima više uloga, a jedna od najbitnijih svakako je i određivanje repertoara koji bend izvodi na koncertima. Gotovo uvek osluškuje glas publike i ona mu je uvek na prvom mestu. Takodje, zadužen je i za kontakte sa svim prijateljima i fanovima benda.

Bor grad INFO: Zašto “bebe” pa još i “neverne”?
Vladan Đurđević: “Neverne bebe” neverne su isključivo vremenu koje je iza nas i nekim njegovim tekovinama – od izvrnutog sistema vrednosti do svih onih pojava koje su nažalost  imale primat nad nekim pravim kvalitetima, pravim ljudima… Kroz vreme u kome su nastale i svom svojom snagom se borile za opstanak kvalitetne muzike na ovim prostorima kada je to umnogome bila nemoguća misija, Neverne bebe su do danas ipak ostale verne svom putu i svojoj ideji – ideji ljubavi u muzici koja oplemenjuje, budi emocije i podstiče ljude da istu tu ljubav i energiju razmenjuju.

BGI: O bendu se dosta zna kao i o biografiji članova. Šta biste izdvojili kao najzanimljivije iz istorije benda?
Vladan Đurđević: Ima dosta toga što zaslužuje da bude spomenuto i čime se Neverne bebe ponose…
Kruna karijere svakako su dva rasprodata koncerta u Sava centru u oktobru 2007.godine. Nešto o čemu su članovi benda možda samo sanjali dogodilo se na stadionu Tašmajdan 2006. kada smo nastupili ispred legendarne grupe “Toto”. Album “Iza oblaka” je svojevrsna prekretnica u istoriji benda, to je najprodavanije rock izdanje na prostoru Srbije, Crne Gore i BiH u poslednjoj deceniji i na njemu su gostovala renomirana imena poput Simonea Philipsa, Akija Rahimovskog… Menadžment Lannyja Kravitza izabrao nas je za predgrupu na svom prošlogodišnjem beogradskom koncertu.
U prošloj godini obeležili smo 15 godina rada i 1750 koncerata a skoro da nema mesta gde nismo svirali bili to klubovi, hale ili gradski trgovi.

BGI: Kada je gostovao u Boru Aki Rahimovski je rekao: “Jako me  veseli da Rokenrol ipak  još uvek postoji  na ovim prostorima. To je, bar po meni, budućnost muzike  i kad jednom taj kvalitet ispliva na površinu  onda će ova „žabokrečina“ definitivno nestati.” Vaš komentar odn. da li je ovaj konkurs sredstvo za konačnim obračunom za opstanak kvaliteta?
Vladan Đurđević: Bilo bi dobro da jeste, voleli bismo to jer bi onda naš cilj bio ispunjen – skrenula bi se pažnja na mlade ljude koji u sebi nose kvalitet a iz raznih razloga nisu u situaciji da ga prezentuju. Mi sami nikada nećemo zaboraviti koliko nam je bilo teško kada smo počinjali da se bavimo muzikom a nismo imali nikoga da nam pomogne, ukaže na sve zamke koja nas cekaju i na to koliko ćemo muka ostaviti za sobom samo da bismo mogli da radimo ono sto volimo. Nemamo nameru da menjamo svet kroz ovaj konkurs, da eksponiramo neke sopstene subjektivne vrednosti ili namećemo lični ukus – poenta je da ti mladi ljudi iskažu svoj talenat i kreativnost a mi im za to samo pružamo priliku. Nadamo se da će ovaj konkurs mnogima biti bar odskočna daska za dalje ali i jasno pokazati da mainstream nije mrtav, samo je još uvek u zapećku jer su neke druge struje “glasnije”.

BGI: Saznajemo da ćete gostovati u Boru?
Vladan Đurđević: Još uvek pamtimo prošli izvanredan koncert u Boru pred velikim brojem fenomenalne publike i sa zadovoljstvom najavljujemo koncert 24.03. u Domu kulture.
Ovo će biti nešto drugačija, akustik priča ali sasvim sigurno možemo obećati dobar provod, puno emocija i brojna iznenadjenja u odnosu na prošli koncert.

BGI: Kakvi su dalji planovi i koliko ima prijavljenih na konkursu?
Vladan Đurđević: U ovom trenutku imamo 52 pristigle prijave bendova i pojedinaca. Izuzetno nas raduju dve stvari – regionalna rasprostranjenost ( za sada se prijavilo 11 bendova iz Hrvatske, nešto manje iz BiH i Makedonije i 1 iz Slovenije) i mnoštvo različitih pravaca što pokazuje da inspiracija i snaga u neafirmisanim muzičarima postoje, samo ih treba podržati. S obzirom na to da je konkurs otvoren do 1. aprila očekujemo još prijava što će stvoriti mogućnost da se iz zaista solidnog broja pesama izdvoje najkvalitetnije.
Što se tiče daljih planova, dozvolite da ponesto sačuvamo kao tajnu ali i stvarno velika iznenadjenja o kojima će se tek čuti. U svakom slučaju obećavamo da ce mladi neafirmisani izvodjači biti zadovoljni… O svemu se informišite na našem sajtu www.neverne-bebe.com.

BGI: Nešto što vas nismo pitali a želeli biste da kažete?
Vladan Đurđević: Ključna stvar za svakog od nas je iskrena potraga za sopstvenim identitetom i negovanje i postovanje talenta ako je poslat od Boga. Sledite taj unutrašnji glas…